CBR hoopt eind dit jaar achterstanden te hebben weggewerkt

Het CBR hoopt voor het einde van het jaar alle achterstanden in de medische keuringen te hebben weggewerkt. Dat zegt directeur Alexander Pechtold tegen de Telegraaf.

Het CBR kampt al tijden met grote achterstanden bij het medisch keuren van mensen op leeftijd of met een medische aandoening. De organisatie die rijbewijzen zegt nu licht aan het einde van de tunnel te zien. 

Pechtold geeft aan dat ze ‘er nog niet zijn’. “Ik zie nu eindelijk licht aan de horizon gloren wat het beoordelen van rijgeschiktheid betreft. Alleen als er doorverwezen moet worden naar keuringsartsen zit er nu door de coronasituatie een kink in de kabel.”

Corona

“Het zou mooi zijn als we eind dit jaar de achterstanden hebben weggewerkt en de klant ons weer als ‘normale dienstverlener’ ziet”, zegt Pechtold tegen de Telegraaf. Al geeft hij ook aan dat door het coronavirus ze niet kunnen beschikken over alle keuringsartsen. ”Maar we blijven positief, want hoewel 80 procent van ons personeel thuis zit, slagen we er wel in de inhaalslag te maken bij de gezondheidsverklaringen.”

Meer verklaringen

In 2019 nam het CBR 772.394 Gezondheidsverklaringen in behandeling. Dat zijn er zo’n 155.000 meer dan in 2018 (een stijging van ruim 25 procent). Dit komt deels door het grotere aantal afgenomen rijexamens in 2019 en de vergrijzing. 

De toename lijkt echter vooral gevolg van de onrust door langere wachttijden bij de afhandeling van Gezondheidsverklaringen. Bestuurders dienden in grote getale steeds eerder hun Gezondheidsverklaring in. CBR ontving in 2019 hierdoor 100.000 Gezondheidsverklaringen meer dan verwacht.

Meer besluiten

Naast een groter aantal binnengekomen gezondheidsverklaringen, nam het CBR in 2019 ook veel meer besluiten op de medische dossiers. Om precies te zijn 678.695 in 2019 vs. 576.847 in 2018, een stijging van 18 procent, geeft de organisatie zelf aan. 

Dit kon doordat er met het nieuwe systeem steeds meer beoordelingen geautomatiseerd plaatsvonden én de productiviteit van de nieuwe beoordelingsteams toenam. Ook nam CBR extra artsen aan en werd er overgewerkt om toch zoveel mogelijk klanten te helpen. Ook mochten 75-plussers met een verlopen paspoort, onder bepaalde voorwaarden, een jaar blijven doorrijden.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp